KAMBING PERAP ROSEMARY / ROSEMARY GRILLED LAMB
Daging Kambing dan rempah rosemary memang merupakan gandingan yang mantop. Untuk mendapatkan impak yang lebih hebat saya masukkan sedikit rempah kari dan cili sos. Daging saya perap semalaman supaya rempahny mesra dan meresap ke dalam
Untuk meriahkan daging saya masukkan hirisan cili bangla jagung dan kentang. Daging boeh dipanggang atau dimasak di dalam oven. Daging panggang ini sedap dimakan bersama mint sos atau black pepper sos
Kambing Perap Rosemary
- 4 keping daging kambing
- 2 tangkai herba Rosemary dipatah 2
- 2 sudu makan sos cili
- 2 sudu makan minyak masak
- 2 sudu makan rempah kari
- 3 biji bawang putih ditumbuk halus
- 1 " halia ditumbuk halus
- 2 sudu makan madu
- garam dan gula ecukup rasa
UNTUK SOS:
- 1 ulas bawang | dicincang
- 2 biji bawang putih | dicincang
- 1 1/2 sudu makan lada hitam | ditumbuk
- 35 gm stok perang (demiglaze) | dibancuh dengan sedikit air
CARA MEMASAK:
1. Gaulkan kepingan daging kambing bersama herba Rosemary dan perap selama satu jam. Saya perap semalaman
2. Panaskan kuali dan panggang daging kambing sehingga masak.
3. Untuk sosnya, panaskan minyak dan tumis bawang putih dan bawang merah hingga kekuningan.
4. Masukkan bancuhan stok perang (demiglaze) dan serbuk lada hitam. Kacau sebati dan biarkan masak hingga kuahnya
pekat.
5. Angkat dan tuangkan ke atas daging kambing.
Notes
0 Response to "KAMBING PERAP ROSEMARY / ROSEMARY GRILLED LAMB"
Post a Comment